Idegran

Idegran

Idegranen är ett mycket populärt barrträd som växer långsamt, är lätt att beskära, kan bli väldigt gammalt och alltid lika vackert grön. Detta inhemska barrträd förekommer naturligt i Sverige och kan nå en höjd på 20 m. Den maximala bredden är 5 m.

Fortsätt läsa..
per sida

Idegran

Idegranen är ett mycket populärt barrträd som växer långsamt, är lätt att beskära, kan bli väldigt gammalt och alltid lika vackert grön. Detta inhemska barrträd förekommer naturligt i Sverige och kan nå en höjd på 20 m. Den maximala bredden är 5 m. För att nå sådana mått måste du dock ha mycket tålamod, Idegranen växer nämligen mycket långsamt. På grund av sin långsamma tillväxt är denna häckväxt också mycket lämplig för att skapa låga häckar.

Varför en Idegrans-häck?

Du vill gärna ha en vacker grön häck, men du stod inte längst fram i kön när de delade ut gröna fingrar! Och när häcken väl är på plats, så vill du gärna att den alltid ska vara vackert grön och ge insynsskydd. I så fall gör du rätt i att välja en Idegrans-häck. Idegranen är mycket lätt att sköta och den är mycket stark. Du måste verkligen göra ditt bästa för att förstöra en Idegranshäck. Eftersom Idegranen inte förlorar sina barr har du alltid ett bra insynsskydd och en grön utsikt.

Eftersom Idegranen har en långsam tillväxt på max 20 cm. per år så fixar du beskärningen på nolltid. Dessutom är växten väldigt robust, så även om du har varit lite väl energisk med saxen, så kommer Idegranshäcken snabbt att växa tät igen. Hur du än bär dig åt, så förblir denna typ av barrträd egentligen alltid vackert grön

Giftiga bär och blad av Idegran

Idegranhäckens bär och lövverk är mycket giftiga. Detta är en viktig egenskap att ta hänsyn till när man överväger att välja dessa barrträd. De små röda bären ser nämligen väldigt attraktiva ut för små barn och djur. Se därför till att du städar bort beskärningsavfallet på rätt sätt från denna häckväxt. Tips: det finns regelbundna insamlingar utav beskärningsavfall från Idegranar, vissa idegransarter används nämligen som råvara i cancerläkemedel. På det sättet kan du stödja ett gott ändamål, tack vare din idegranshäck!

Var ska jag plantera min Idegran

Idegranshäckar växer bra såväl i solen som till exempel i skuggan av byggnader eller andra höga träd, likasom på såväl fuktiga som torra platser. Det är däremot viktigt att ge Idegranen mycket vatten, inte bara direkt efter planteringen, men också under de första åren. Se till att du inte väljer en våt plats för Idegranen. Rötterna kan börja ruttna och så småningom få Idegranen att dö. En barrträd som däremot tål våta fötter är till exempel den Kinesiska Sekvojan. På vår hemsida hittar du också planteringshandböcker som hjälper dig under planteringen av idegranshäcken.

Köp Idegranar på Garmundo

I vårt sortiment hittar du olika typer av Idegranar. Bland annat den vanliga Idegranen (Taxus baccata) även som förklippt kub. Båda sorterna växer både på höjden och bredden. Du kan dessutom hitta HybridIdegranen Hillii (Taxus Hillii) och HybridIdegranen Hicksii (Taxus Hicksii) i vårt sortiment. Dessa barrträd växer mer kompakt och upprätt.

Om du väljer att köpa en Idegranshäck så väljer du att skaffa en vacker och tät häck som alltid är grön. Perfekt som staket, eftersom dessa vintergröna häckplantor ger mycket skydd och insynsskydd. Idegranen har ett sådant vackert utseende att den till och med lämpar sig att stå som fritt träd eller buske i en stor trädgård. Det är också roligt att du enkelt kan beskära den vintergröna häckplantan i olika former. I vår webbshop kan du köpa olika typer av Idegranar. Vill du veta mer om Idegranen? Tveka inte att kontakta oss!