Thuja

Thuja

Thuja (eller Tuja), är en klassisk barrträdssort som finns i många trädgårdar och parker. Denna buske är mycket lämpligt för att skapa höga häckar, till exempel som trädgårdsgräns eller som ett grönt blickfång i en park eller på ett industriområde. Thuja-häckar är mycket populära på grund av dess fina utseende och mjuka form.

Fortsätt läsa..
per sida

Thuja

Thuja (eller Tuja), är en klassisk barrträdssort som finns i många trädgårdar och parker. Denna buske är mycket lämpligt för att skapa höga häckar, till exempel som trädgårdsgräns eller som ett grönt blickfång i en park eller på ett industriområde. Thuja-häckar är mycket populära på grund av dess fina utseende och mjuka form. Dessutom älskar fåglar Thuja, vilket innebär att en Thuja-häck ger liv och rörelse i trädgården.

Allt du behöver veta om häckar av Thuja

Vill du ha en vacker häck i trädgården så att du kan sitta i trädgården utom synhåll för nyfikna ögon? Men, du kanske inte är född med gröna fingrar eller du kanske får panik när du tänker på allt beskärningsarbete och alla de löv som du måste räfsa upp varje höst? Om du väljer en Thuja så behöver du inte oroa dig för det. För det första så är en häck av Thuja vintergrön, så inga löv som flyger omkring i trädgården. Ytterligare en fördel är att du inte behöver oroa dig för insyn under de kallare månaderna på året. Dessutom växer en Thuja inte så snabbt och barrträdet behöver bara beskäras en eller två gånger om året, framförallt topparna. Det enda du ska komma ihåg är att du inte får beskära in till den bara stammen. Då kommer din Thuja att sluta växa.

Thujan’s historia

Thujan kommer ursprungligen från Nordamerika. Det finns två typer, den västerländska Thujan (Thuja occidentalis) och jättethuja (Thuja plicata). När det gäller den västerländska Thujan så har vi Thuja Brabant och Thuja Smaragd på Garmundo. Och naturligtvis har du också kommit till rätt plats för en jättethuja, då har vi till exempel Thuja Martin, Thuja Excelsa eller Thuja Atrovirens.

Thujan ses som en symbol för liv på grund av dess växtsätt, de vintergröna barren och den höga ålder som trädet kan nå. Det finns träd i Nordamerika som är cirka 800 år gamla och har en höjd av inte mindre än 80 m. Men det är antagligen inte vad du söker för din trädgård ... Förr gjorde de tidigare indianstammarna ett läkemedel mot skörbjugg av Thuja. På detta viset introducerades trädet till en fransk sjöman och följaktligen blev Thujan det första amerikanska barrträdet som togs till Europa. Väl i  Europa korsades Thujan med många andra Thuja-arter, så att det idag finns många olika sorter. De typer som passar bäst för att skapa en vacker häck säljer vi på Garmundo.

Thuja: ett lättskött och vinterhärdigt barrträd

Thujan är mycket starkt och motståndskraftig mot luftföroreningar och sjukdomar. Det är ett vinterhärdigt barrträd. Det är alltså inte så konstigt att många som letar efter en häck köper en Thuja. Thuja-häcken har inte några stora krav på sin växtplats. Barrträdet kan planteras både i sol och i skugga. Men de är känsliga för långvarig torka, så lite extra vatten under torra perioder är uppskattat. En cyklist som av misstag hamnar i häcken är inte heller något problem, en Thuja-häck är mycket tålig.

Köp Thuja på Garmundo: hög kvalitet till bra priser

För en högkvalitativ Thujahäck till ett bra och rättvist pris, är du på Garmundo på rätt plats. På vår websida kan du även hitta olika tips. Rådfråga till exempel våra planteringshandböcker. Vi anger för- och nackdelar för varje typ av häckväxt. Så surfa runt lite. Och om du har några frågor, kontakta gärna vår kundtjänst! Vi hjälper dig gärna med tips och med att välja och eventuellt plantera din nya häck. Att sedan njuta av din häck, det får du göra utan vår hjälp!