Bokhäck

Bokhäck

Boken är en mycket populär häckväxt i Nederländerna som passar perfekt för låga till ganska höga bokhäckar. Dessa växter passar också utmärkt som solitärer. Populariteten beror till stor del på bokens lyxiga utseende och de vackra bladen.

Fortsätt läsa..
per sida

Bokhäck

Boken är en mycket populär häckväxt i Nederländerna som passar perfekt för låga till ganska höga bokhäckar. Dessa växter passar också utmärkt som solitärer. Populariteten beror till stor del på bokens lyxiga utseende och de vackra bladen. Det speciella med boken är att de torra bladen hänger kvar på busken på vintern. Det ser vackert ut och innebär att det inte går att se in genom de nakna grenarna på boken under de kallare månaderna av året. Alldeles innan de nya bladen slår ut på våren fäller bokhäcken sina blad. Därför hör denna växt till de lövfällande häckväxterna.

I vårt utbud hittar du två typer av bokhäckar nämligen den gröna bokhäcken och blodbokhäcken. Skillnaden sitter i färgen på bladen. Den gröna Fagus sylvatica har gröna blad och bladen på den röda Fagus sylvatica (blodboken) är lilaröda. Man kan för övrigt kombinera båda sorterna och därför har vi ställt samman ett häckpaket för en blandad bokhäck.

Varför välja just en bokhäck (Fagus sylvatica)

Om du är på jakt efter en häck med ett imponerande utseende som ger insynsskydd och vindskydd på sommaren så bör du satsa på Fagus sylvatica. Boken för gärna tankarna till höga träd men troligen är det mycket vanligare att stöta på bokhäckar än träd. I trädgårdar, parker, runt idrottsfält och industriområden. Inte så konstigt, för bokhäckar har en del goda egenskaper. De är lätta att sköta, trivs på många olika platser, är vinterhärdiga och väldigt starka. Dessutom är Fagus sylvatica mycket omtyckt av smådjur och fåglar och vilket innebär att bokhäckar leder till ett större djurliv i din trädgård. Boken har varken bär eller blommor.

Bokhäckar passar utmärkt på sandjordar om det inte är för blött. Om du vill plantera häck på en leraktig, fuktig plats är det bättre att välja avenbok. Skillnaden mellan en avenbokhäck och en bokhäck är att avenboken tappar bladen på vintern och inte behöver klippas så ofta.

Plantering och klippning av bok: när och hur?

Att klippa en bokhäck, när och hur gör man det? Bokhäckar växer relativt snabbt och måste klippas ungefär två gånger om året. Det ska helst göras runt mitten av juni och mot slutet av sommaren. Har Fagus sylvatica blivit för frodig? Ta då fram häcksaxen i mars och klipp häcken i önskad form innan den skjuter skott. Bokhäckar kan man låta växa fritt eller klippa i en stram form.

När och var är det bäst att plantera en bokhäck? Det gör man bäst på hösten eller vintern. Då är Fagus sylvatica tillgänglig med barrotad eller med rotboll och det blir billigare än att köpa bok i kruka. Bok i kruka är dock av bättre kvalitet.

Fagus sylvatica: köp bokhäckar från Garmundo

Tänker du köpa bok? Då gör du det naturligtvis bäst från Garmundo. Vi säljer bara bokhäckar och andra häckväxter av hög kvalitet och till rimliga priser. Här hittar du dessutom praktiska tips till exempel om hur många häckväxter du behöver ha eller vilken storlek på växterna du ska välja. Med andra ord gör vi allt för att du snart ska ha en häck som helt motsvarar dina förväntningar. En Fagus sylvatica eller någon annan häck.