Liguster

Liguster

Ligustern hör till de upprätta och snabbväxande häckväxterna och heter Ligustrum på latin. Ligusterhäcken har därför blivit en klassiker som finns i många trädgårdar och andra gröna miljöer. Häckväxtens popularitet kan härledas till dess vänliga utstrålning, djupgröna eller brokiga blad och kompakta växtsätt.

Fortsätt läsa..
per sida

Ligusterhäck

Ligustern hör till de upprätta och snabbväxande häckväxterna och heter Ligustrum på latin. Ligusterhäcken har därför blivit en klassiker som finns i många trädgårdar och andra gröna miljöer. Häckväxtens popularitet kan härledas till dess vänliga utstrålning, djupgröna eller brokiga blad och kompakta växtsätt.

Varför välja just liguster?

Är du på jakt efter en fantastisk, tät häck för insynsskydd och vindskydd när det är varmt ute? Då vill vi gärna föreslå ligusterhäcken. Ligusterhäcken har under sommarmånaderna ett tätt bladverk som stänger ute nyfikna blickar. Om det är blåsigt ute sitter du härligt i lä bakom häcken och när det är varmt kan du njuta av den skugga som ligusterhäcken kan erbjuda. Ligustrumsorterna i vårt sortiment hör till gruppen lövfällande häckväxter, men under normala vintrar hänger bladen kvar på grenarna. Därmed har du även under årets kallaste del delvis insynskydd från ligusterhäcken. Vid kalla vintrar kan dock bladen falla av. De kala grenarna skapar ett vackert blickfång ut mot vinterlandskapet. När våren kommer skjuter nya gröna skott ut och så växer häcken sig vackert tät igen.

Vad är utmärkande för ligusterhäcken?

Ligustern är en mycket lättskött, stark och vinterhärdig växt. Den trivs på nästan varje läge men undvik platser som alltid ligger i skugga eller som är väldigt våta. Ligustern går att plantera som solitär eller som häck. De flesta ligustersorter växer mycket snabbt vilket gör att man redan efter ett par år har en ordentlig häck. Beroende på sort och naturligtvis egna önskningar kan häcken hållas låg men man kan också låta den växa sig hög. Dessutom är det bäst att klippa ungefär två gånger om året för att ligusterhäcken ska hållas i form. Det går att klippa mindre om man hellre vill ha en lite lummigare häck. Om man inte klipper häcken på våren kommer det fram vita blommor på sommaren som på hösten utvecklas till blåsvarta bär. Precis som buxbom och idegran går det utmärkt att formklippa liguster.

Vad är skillnaden mellan ligustrum vulgare och ovalifolium?

I vårt sortiment finns både häckliguster (Ligustrum ovalifolium) och den vanliga ligustern (Ligustrum vulgare). Så vad är då skillnaden mellan Ligustrum vulgare och ovalifolium? Det finns olika sorter av båda typerna. Skillnaden ses framför allt i formen på bladen. Bladen på häckligustern är något mer ovala i formen är den vanliga ligustern. I Garmundos sortiment hittar du olika typer av Ligustrum vulgare som t.ex. den vanliga ligustern, den lilla ligustern och den vintergröna ligustern. Och förutom den vanliga häckligustern säljer vi också en brokig häckliguster med vackra gulgröna blad.

Ligusterhäck köper du bäst hos Garmundo!

Ska du köpa ligusterhäck? Alla dessa olika ligustersorter köper du naturligtvis online från Garmundo. Läs under de olika Ligustersorterna vad för och nackdelarna är med varje typ av ligusterhäck och titta på bilderna. På så sätt kan du snabbt och enkelt göra ett val. Kan du fortfarande inte välja? Då kan du gärna kontakta vår kundtjänst och be om hjälp. Vi står gärna till tjänst. Ta dig tid och se dig omkring, snart har du den häck du drömt om!