Perenner

Perenner

Letar du efter fina perenner till trädgården? Hos Garmundo hittar du en mängd olika sorter, från blommande perenner till prydnadsgräs. Perenner är superstarka växter och blommar ofta rikligt, vilket betyder att de är ett fantastiskt tillskott i alla trädgårdar. De levereras i paket om 20 stycken, som räcker till ca 3 m² plantering. Hos Garmundo hittar du även perennpaket som innehåller en blandning av olika perenner samt planteringsinstruktioner. Det enda du behöver göra är att ta ut dem ur förpackningen och plantera dem! 

Fortsätt läsa..
per sida

Köpa perenner från Garmundo

Letar du efter fina perenner till trädgården? Hos Garmundo hittar du en mängd olika sorter, från blommande perenner till prydnadsgräs. Perenner är superstarka växter och blommar ofta rikligt, vilket betyder att de är ett fantastiskt tillskott i alla trädgårdar. De levereras i paket om 20 stycken, som räcker till ca 3 m² plantering. Hos Garmundo hittar du även perennpaket som innehåller en blandning av olika perenner samt planteringsinstruktioner. Det enda du behöver göra är att ta ut dem ur förpackningen och plantera dem! 

Vad du måste tänka på när du väljer perenner till trädgården

Här är några saker att tänka på när du ska välja perenner:

 • Plats: alla perenner har sin egen preferens vad gäller plats; det finns perenner som trivs i full sol, medan andra föredrar skuggan.

 • Storlek: perenner skiljer sig i storlek: från små marktäckare till höga buskar. Tänk på detta när du väljer.

 • Blomningstid: även blomningstiden varierar mellan olika perenner: det finns växter som blommar på våren, sommaren och hösten. Vill du ha perenner som blommar hela säsongen? Välj då växter som blommar vid olika tidpunkter.

 • Färg: oavsett vilken färg du vill ha i trädgården; det finns alltid en perenn som uppfyller dina önskemål. Så välj en som passar ditt färgschema.

 • Skötsel: de allra flesta av Garmundos perenner är lättskötta, vissa kräver lite mer uppmärksamhet. Fundera över hur mycket du vill lägga på skötsel vad gäller tid och resurser.

 • Jordkvalitet: det finns perenner som vill ha en rikare jord medan andra är nöjda med en mindre näringsrik jord. Kontrollera trädgårdens jordkvalitet och välj växter som passar den.

Bra att veta: alla egenskaper som nämns ovan finns listade per perenn på vår webbplats, så att du enkelt kan välja rätt växter för trädgården!

Vad är vackra perenner?

Det finns många vackra perenner för trädgårdar och rabatter. Om du är på jakt efter perenner med en vacker blomställning, överväg dessa femettor:

 • Astilbar (Astilbe): dessa växter blommar med vackra vippor i olika färger

 • Salvia (Salvia): med otaliga sorter och färger från blått till rött, är salvia en populär växt. Passar även krukor

 • Mossflox (Phlox): en annan favorit för rabatter, med stora klasar av färgade och doftande blommor

 • Solhatt (Echinacea): dessa växter har vackra blommor i olika färger och sticker verkligen ut i trädgården

Hur och när är det bäst att plantera perenner?

Perenner är bäst att plantera när de är vilande. Detta är vanligtvis mellan sen höst och tidig vår. Detta ger växterna tid att anpassa sig till sin nya miljö innan tillväxten börjar. Det är inte särskilt svårt att plantera växter och du gör så här:

 • Förbered jorden: tillsätt kompost eller lövjord i jorden och arbeta in den för att förbättra jordstrukturen.

 • Doppa växten i vatten: doppa växten i krukan en kort stund i vatten, så att jorden är fuktig när du ska plantera. Använd en hink, mycket praktiskt.

 • Gör ett planteringshål: gör ett planteringshål i jorden som är tillräckligt stort för växtens rötter.

 • Plantera perennen: ta försiktigt ut växten ur krukan och placera den i planteringshålet. Se till att rotklumpens ovankant är i nivå med marken. Fyll planteringshålet med jord och tryck till ordentligt.

 • Vattna: vattna växten ordentligt direkt efter plantering. Detta hjälper till att göra jorden fast och återfukta rötterna. Om det är torrt, vattna då ordentligt ytterligare ett par gånger den första tiden.

Ta hand om perenner

För att hålla dina perenner i bästa skick, måste du ta hand om dem. Här är några tips för att vattna, beskära och förbättra perenners jordkvalitet.

 • Vattna: perenner behöver vatten regelbundet, framför allt under varma och torra perioder. Se till att jorden runt växterna är fuktig, men inte för blöt.

 • Beskära: klipp bort vissnade eller skadade stjälkar tidigt på våren och klipp även av stjälkar som står för nära varandra. Detta ger växten utrymme att växa och skapar ett fylligare utseende. Under blomningsperioden är det bäst att ta bort blommor som har blommat ut. Detta säkerställer att växten börjar producera nya blommor och blommar längre.

 • Jordkvalitet: det finns många olika perenner och de har olika krav på jorden. Den ena trivs till exempel i sandjord, medan en annan gillar fuktig jord. När du väljer perenner, kontrollera deras specifika jordkrav. Det är alltid bra att tillföra organiskt material till jorden, som kompost eller lövjord, för att förbättra jordstrukturen.

 • Gödsling: perenner behöver näring för att hålla sig friska, framför allt under växtperioden. Använd gödsel eller kompost av god kvalitet och följ doseringsrekommendationerna som finns på produkten.

 • Rensa bort ogräs: håll marken runt perenner fri från ogräs för att förhindra konkurrens om näring.

Råd om perenner

Vår kundtjänst hjälper dig gärna om du har frågor om perenner! Oavsett om du vill veta vilken typ av perenner som skulle passa i din trädgård eller om du behöver hjälp med skötseln, finns Garmundo här för att hjälpa dig. Våra medarbetare är riktiga trädgårdsexperter och kan ge dig råd om rätt växtförhållanden, skötsel och plantering av perenner. Så tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vi hjälper dig gärna!