Prydnadsgräs

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är perfekta växter för alla trädgårdar! Oavsett om du har en liten stadsträdgård eller en stor lantlig trädgård, ger prydnadsgräs en vacker grön vy. Dessa vackra växter är lättskötta och växer snabbt. Garmundo har flera olika sorters prydnadsgräs att välja mellan, så det finns alltid en som passar din trädgård. Från korta, kompakta gräs till längre, luftiga gräs, det finns något för alla!

Fortsätt läsa..
per sida

Köp prydnadsgräs från Garmundo

Prydnadsgräs är perfekta växter för alla trädgårdar! Oavsett om du har en liten stadsträdgård eller en stor lantlig trädgård, ger prydnadsgräs en vacker grön vy. Dessa vackra växter är lättskötta och växer snabbt. Garmundo har flera olika sorters prydnadsgräs att välja mellan, så det finns alltid en som passar din trädgård. Från korta, kompakta gräs till längre, luftiga gräs, det finns något för alla!

Fördelarna med prydnadsgräs

Prydnadsgräs ger trädgården en fin atmosfär direkt! De är lättskötta, växer snabbt och det finns så många olika sorter att det garanterat alltid finns en som passar i din trädgård. Oavsett om du har en liten stadsträdgård eller en stor lantlig trädgård, ger prydnadsgräs en vacker grön vy. De är även perfekta för stora blomlådor. De ger en naturlig look och tillför struktur i trädgården. Och det fina är att de är gröna året runt och ofta har en fantastisk höst- och vinterfärg. Så även under perioder när ingenting annat blommar, kan du njuta av prydnadsgräs. Så om du letar efter ett snabbt sätt att ge din trädgård en boost, fundera då på att plantera prydnadsgräs!

Plantera prydnadsgräs

Det är enkelt att plantera prydnadsgräs, processen börjar med att välja en lämplig plats, förbereda jorden, göra ett planteringshål och sedan plantera gräsen. Väl planterat kräver prydnadsgräs lite underhåll och de kommer att ge trädgården struktur och atmosfär året runt.

Steg-för-steg-plan för plantering av prydnadsgräs

 • Välj en lämplig plats i trädgården: det ena prydnadsgräset trivs bäst i full sol, medan ett annat hellre vill stå i skuggan. Tänk även på prydnadsgräsets höjd när du väljer en lämplig plats: blir det mycket högt och brett eller förblir det kompakt? På vår webbplats listas egenskaperna under varje prydnadsgräs.

 • Förbered jorden: rensa bort ogräs och eventuella stenar på den valda platsen. Blanda lite kompost eller torkad gödsel i jorden.

 • Doppa prydnadsgräset i vatten: doppa växten i krukan en kort stund i vatten, så att jorden är fuktig när du ska plantera. Använd en stor hink eller balja för att göra detta.

 • Gör ett planteringshål: ta en spade eller skyffel och gör ett stort planteringshål, gärna dubbelt så stort som rotklumpen. Om du planterar flera prydnadsgräs, håll ett avstånd på ca 30 cm mellan varje planta. Med Garmundos 20 prydnadsgräs, täcker du ca 3 m² mark.

 • Plantera prydnadsgräset: ta försiktigt ut växten ur krukan och plantera den i planteringshålet. Det är viktigt att rotklumpens ovankant är i nivå med marken. Fyll på med jord runt rotklumpen och tryck till ordentligt.

 • Vattna prydnadsgräset: vattna prydnadsgräset ordentligt efter plantering. Om vädret är torrt den första tiden, vattna regelbundet ytterligare några gånger till.

 • Näring: ge prydnadsgräset en specifik näring för gräs eller en universalnäring från två veckor efter plantering.

Trivs prydnadsgräs i full sol?

Precis som med andra perenner, varierar det mellan olika sorter prydnadsgräs. Alla prydnadsgräs trivs inte i full sol. På Garmundos webbplats anges tydligt den föredragna platsen för varje prydnadsgräs.

Hur mycket plats behöver prydnadsgräs?

Garmundos prydnadsgräs levereras i en P9-kruka, i paket om 20 stycken. Med ett prydnadsgräspaket från Garmundo täcker du ca 3 m². Du kanske undrar: hur långt ifrån varandra ska prydnadsgräs planteras? Tumregeln är att ha ca 30 till 40 cm mellan plantorna. Men några centimeter hit eller dit spelar ingen roll; naturen anpassar sig!

Vad är bra att kombinera med prydnadsgräs?

Prydnadsgräs är mångsidiga perenner som är enkla att kombinera med många andra växter i trädgården. Eftersom de inte har en iögonfallande blomfärg, ger de rabatten lugn. Vi ger dig några exempel på vackra kombinationer med prydnadsgräs:

 • Perenner: prydnadsgräs går utmärkt att kombinera med blommande perenner, som näveväxter, astrar eller solhattar. Satsa på spektakulära kombinationer!

 • Blommor: tack vare sin mångsidighet är prydnadsgräs utmärkta att kombinera med blommor, som solrosor, dahlior, ettåriga zinnior eller astrar. Ge utlopp för din kreativitet!

 • Träd och buskar: de högre prydnadsgräsen är mycket fina att kombinera med små träd, som lönn eller plommon och buskar som rhododendron och hortensia.

 • Rosor: rosor och prydnadsgräs utgör en fantastisk och lekfull kombination. Komplettera till exempel en rosenrabatt med prydnadsgräs. Prydnadsgräsens lekfulla karaktär kontrasterar fint med rosornas mer formella utseende.

 • Örter: för alla kulinariska begåvningar passar prydnadsgräs även utmärkt med örter, som lavendel, salvia, oregano eller rosmarin. På så sätt skapar du inte bara en vacker grön rabatt, utan även ingredienser till de godaste recepten.

Vilka prydnadsgräs är vinterhärdiga?

Nästan alla prydnadsgräs är vinterhärdiga. Det betyder att de kommer tillbaka igen efter vintern. Alla Garmundos prydnadsgräs är i alla fall vinterhärdiga.

Hur tar du hand om prydnadsgräset?

De flesta prydnadsgräs är lättskötta växter som ger trädgården ett vackert grönt utseende. Det är ganska enkelt att sköta och ta hand om prydnadsgräs. Gräsen behöver inte särskilt mycket vatten och gödning och de kräver ingen speciell skötsel.

Vilka prydnadsgräs måste beskäras?

Vissa prydnadsgrässorter måste beskäras, medan andra inte behöver beskäras alls. Vi rekommenderar att du beskär våra prydnadsgräs:

Dessa prydnadsgräs beskärs på våren (mars-början av april) till ca 10 centimeter över marken för en vacker och hälsosam ny tillväxt.

Vilka prydnadsgräs behöver inte beskäras?

Dessa prydnadsgräs från Garmundo behöver inte beskäras:

Oavsett vilket prydnadsgräs du väljer, kontrollera först dessa växters sidor för specifika skötselinstruktioner.

Med vad beskärs prydnadsgräs?

Det är klokt att bära handskar när prydnadsgräs beskärs, då vissa sorter har vassa blad. För lägre grässorter rekommenderas att använda en sekatör. Större gräs kan klippas mer effektivt med en häcksax.

Råd om prydnadsgräs

Vår kundtjänst hjälper dig gärna om du har frågor om prydnadsgräs! Oavsett om du vill veta vilken typ av prydnadsgräs som skulle passa i din trädgård eller om du behöver hjälp med skötseln, finns Garmundo här för att hjälpa dig. Våra medarbetare är riktiga trädgårdsexperter och kan ge dig råd om rätt växtförhållanden, skötsel och plantering av prydnadsgräs. Så tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vi hjälper dig gärna!