Lagerhägg

Lagerhägg

Vill du skapa en vacker vintergrön häck? I så fall är lagerhäggen, en vintergrön häckväxt från rosfamiljen (Rosacea),  ett mycket bra val. Den är lämpar sig väl för att skapa en låg, hög, bred eller smal häck.

Fortsätt läsa..
per sida

Lagerhägg (Prunus laurocerasus)

Vill du skapa en vacker vintergrön häck? I så fall är lagerhäggen, en vintergrön häckväxt från rosfamiljen (Rosacea),  ett mycket bra val. Den är lämpar sig väl för att skapa en låg, hög, bred eller smal häck. Denna vintergröna häckväxt är känd under det latinska namnet Prunus laurocerasus och kallas också populärt lagerblad. Men den får inte förväxlas med den riktiga lagerbladsväxten från familjen Lauraceae, Lauris Nobilis, vars löv används som krydda i matlagning eftersom bladen av lagerhägg är giftiga.

Lagerhägg: för en vintergrön häck

Tycker du att det är jobbigt när förbipasserande och grannar tittar i din trädgård eller genom ditt fönster? Du kanske saknar lite grönt runt omkring dig när det blir kallare ute? En stor fördel med en lagerhägg är att den aldrig tappar sina löv. Häcken förblir alltid vackert grön och kraftig. Med Prunus laurocerasus garanteras du därför både en grön miljö och avskildhet hela året runt. Det finns ytterliggare en stor fördel med den här sorten, den lämnar inte en enorm hög med löv efter sig som du måste räffsa upp under hösten.

Buxbom är fortfarande en populär växt när man vill anlägga en vacker låg häck eller dela upp en trädgård. Tyvärr har denna växt varit offer för flera olika sjukdomar sedan 2005. Fler och fler människor letar därför efter ett bra alternativ som kan ersätta de drabbade buxbomplantorna. Lagerhäggen passar mycket bra som ersättning. Den lätta häckväxten är alltid kraftig och vackert grön och är därför det perfekta alternativet.

Blommande vintergrön lagerhägg

En lagerhägg har en till två blomningsperioder, under vilka vita blommor uppträder i grönskan. Blommorna ser vackra ut och luktar underbart. Fjärilar gillar verkligen lagerhägg. Efter blomningsperioden kommer det bär. Portugisisk lagerhägg är ett bra exempel på en lagerhägg med ett lyxigt utseende, känd för sin attraktionskraft för fjärilar och insekter Om du regelbundet beskär en lagerhägg så kommer blommor och bär inte att utvecklas. På alla Prunus laurocerasus är bladen och bären giftiga. Så var försiktig med små barn och djur.

Att beskära en Prunus laurocerasus

Lagerhäggen växer i allmänhet ganska snabbt, så dessa vintergröna häckplanter behöver regelbundet beskäras. För det mesta räcker det med en eller två gånger om året. Det är bäst att göra detta på våren (mars, april eller maj) och sedan en gång på hösten (runt augusti eller september). Har du ingen tid för beskärning eller saknar gröna fingrar? Få inte panik, en lagerhägg är lätt att beskära och det är svårt att göra fel. Till och med från en bar gren kommer det att växa ut nya skott igen på nolltid. Den har inga vassa blad eller taggar och inga svåra tjocka stammar som man måste såga igenom. Fördelen med att den växer snabbt är att du kommer ha en stor och tät lagerhägg bara på ett par år. Särskilt om du väljer en av de extra snabbväxande sorterna som laurel Rotundifolia eller laurel Novita. Dessa båda sorter växer dessutom snabbt i bredd, vilket gör att du behöver färre häckplantor per meter än med andra arter.

Vad måste jag veta mer om Prunus laurocerasus

Lagerhägg är ingen svår häckväxt. Nästan alla sorters lagerhäggar kan växa både i fuktig och i torr mark. Den är tuff och klarar sig bra i sol och i skugga. Om du letar efter en prunus som är speciellt motståndskraftig mot skugga och frost, välj då Laurel Herbergii. En sak som är gemensamt för alla typer av lagerhäggar är att de helst inte vill få våta fötter. Då börjar rötterna att ruttna, vilket missgynnar lagerhäggens utseende. En lagerhägg är en stark och tuff häck som klarar mycket.

Av alla dessa olika sorter, vilken väljer du?

På Garmundo säljer vi alla möjliga sorters lagerhägg. Vill du ha en lagerhägg som huvudsakligen växer uppåt? Välj i så fall en lagerhägg Caucasica eller Genolia. Med sina raka växtsätt är dessa båda också mycket lämpliga för mindre trädgårdar. Om du vill skapa en låg lagerhägg, till exempel runt trädgården eller längs en trädgårdsgång, så har vi Otto Luyken eller lagerhägg  Zabeliana. Lagerhäggen Etna är också mycket vacker. Det är den enda vintergröna lagerhäggen där de nya bladen har en röd färg. Detta ger en mycket vacker utsikt på våren. Vi har även lagerhägg i olika blandade häckpaket och ett antal sorter finns också som färdiga fullvuxna häckar.

Kort sagt, vi har lagerhäggar så det räcker och vi kan förstå att det kan vara ganska svårt att välja mellan dem. Därför har vi lagt upp en översikt med alla egenskaper per sort. Naturligtvis anges också priset per buske vid varje art. Klicka snabbt vidare om du vill veta mer om en viss sort. Har du fortfarande frågor angående lagerhäggar eller andra vintergröna häckplantor? Tveka i så fall inte att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna med att göra rätt val!

Vill du köpa Lagerhägg?

Med en Lagerhägg i din trädgård kommer du att ha en frodig och vintergrön häck året runt. Har du också blivit intresserad av att köpa en lagerhägg? Klicka på en av våra ovanstående produkter och beställ önskad häck. Att beställa på Garmundo är väldigt enkelt!