Lagerolvon

Lagerolvon

Lagerolvon(latin: Viburnum tinus) är en kompaktväxande växt som lämpar sig utmärkt som häckväxt. Älskar du blommor och livet i trädgården och kan din trädgård inte blomma tillräckligt tidigt? Då är det en utmärkt idé att köpa en häck av Viburnum tinus.

 

Fortsätt läsa..
per sida

Lagerolvon (Viburnum tinus)

Lagerolvon(latin: Viburnum tinus) är en kompaktväxande växt som lämpar sig utmärkt som häckväxt. Älskar du blommor och livet i trädgården och kan din trädgård inte blomma tillräckligt tidigt? Då är det en utmärkt idé att köpa en häck av Viburnum tinus.

Som namnet antyder blommar vackra vita blomklasar på våren. 10 cm. i diameter på busken. Dessa blommor föregås av små, rosa blomknoppar som dyker upp mellan de glänsande gröna bladen redan i januari. Efter blomningen, från juni och framåt, växer små svartblå bär som är en festmåltid för fåglar. Därför är det Lagerolvon från januari till långt in på sommaren för färg och liv i trädgården! Förutom Viburnum tinus kan du också köpa olika sorter av lövfällande lagerolvon på Garmundo, till exempel Gelderland ros (Viburnum opulus) och den ullig lagerolvon (Viburnum lantana).

Viburnum tinus som en häck

Viburnum tinus kan bra planteras ensam eller i grupp, men passar också perfekt som häckväxt. Med en maximal höjd på ca 2 m är den perfekt för låga häckar. Tillväxthastigheten är cirka 20 cm per år. Var hittar du den plantering av lagerolvon? Arten växer bäst i bördig och väldränerad jord. Helst inte på en för torr eller för blöt plats. En plats i solen eller halvskugga är bra.

Viburnum tinus är måttligt tålig (till -12  C) och bör inte planteras på en utsatt plats. Lyckligtvis är det inte så svårt att skydda den mot frostskador och det är knappast heller nödvändigt i Nederländerna. Kasta lite halm runt stammarna eller täck häcken med bubbelplast eller fleece. Är det Viburnum tinus-häcken delvis skadad, eller hur? På våren kan du sedan helt enkelt beskära bort de fula grenarna så att lagerolvonplantan kan gro igen. Ytterligare beskärning är knappast nödvändig. Viburnum tinus hör till familjen vintergröna häckväxterna, och lagerolvonplantans blad faller inte av.

Köp Viburnum tinus

Fran Viburnum tinus köpa? Ett bra val! Lagerolvonväxten bidrar till atmosfären i trädgården tack vare sin tidiga blomning, redan under vintermånaderna. Vacker som avskiljare, runt en terrass eller mot en bar vägg! Förutom snöbollen säljer vi också många andra vackra häckväxter, t.ex. lager, fran buxbom, fran liguster och mycket mer! Har du några frågor? Du kan då gärna kontakt. Vi hjälper dig gärna med att köpa, plantera och sköta din nya häck!

Att köpa lagerolvon: fördelar

  • Vackra blomknoppar, blommor och färgglada bär: lagerolvon lockar till sig fåglar och fjärilar
  • Lång blomningstid som börjar redan på vintern
  • Snyggt, informellt utseende
  • Lagerolvonsplantan är vintergrön

Nackdelarna med lagerolvon

  • Extra skydd krävs vid sträng frost
  • Endast lämplig för låga häckar (upp till 2 m) och inte synlig.