Japansk järnek

Japansk järnek 

Japansk järnek (På latin: Ilex crenata) är en grupp vintergröna häckväxter med små mörkgröna eller ljusgröna blad. Denna sort kommer ursprungligen från Asien och finns i många trädgårdar, parker eller offentliga områden.

Fortsätt läsa..
per sida

Japansk järnek 

Japansk järnek (På latin: Ilex crenata) är en grupp vintergröna häckväxter med små mörkgröna eller ljusgröna blad. Denna sort kommer ursprungligen från Asien och finns i många trädgårdar, parker eller offentliga områden.

Ilex crenata som alternativ till buxbom

Är du ute efter ett alternativ till buxbom? På grund av buxbomsjukdomen, en svamp som har angripit buxbomsbuskar i ett flertal år används den japanska järneken allt oftare som ett alternativ till buxbom. Framför allt de japanska järnekssorterna Convexa, Kanehirae och Dark Green passar bra som alternativ.Omkring 2013, på grund av den aggressiva buxbomssjukdomen, ersattes alla buskbuskar på Kungliga slottet "Het Loo" i Nederländerna av japanska järnekbuskar av typen Dark Gren. När det gäller utseendet påminner Ilex cretana mycket starkt om buxbom. Samma små blad, samma kompakta växtsätt, båda är vintergröna och mycket starka. En skillnad är att det kommer små vita blommor bland bladen på den japanska Ilex på våren som banar väg för svarta bär fram emot hösten.

Så här sköter och klipper man Ilex crenata

De sorter som för det mesta används som alternativ till buxbom växer långsamt och behöver därför knappast ens klippas. Andra sorter som t.ex. den japanska järneken Blondie och den japanska järneken Gren Hedge är också utmärkta alternativ till buxbom, men växer något snabbare och passar till högre häckar på upp till ungefär 2 m. Alla sorter av Ilex crenata passar till formklippning. Dessutom är den japanska järneken vinterhärdig, trivs både i sol och skugga och i fuktiga och normala jordmåner.

Skillnaden mellan den japanska järneken och den ‘vanliga’ järneken

Denna japanska Ilex kallas även ibland för den kinesiska järneken. Kinesisk eller japansk? I vilket fall som helst finns rötterna till Ilex crenata någonstans i Asien. Den japanska järneken kommer från samma släkte som den ‘vanliga’ järneken som ofta används i julgrupper till julen. De båda järnekssorterna ser dock helt annorlunda ut. Den inhemska sorten har styva, glänsande och taggiga blad som är något större än den japanska typen. Den asiatiska har istället små, mjuka blad utan taggar. Bären på den ‘vanliga’ Ilex är röda, medan bären på den japanska Ilex är svarta. Bären kommer på hösten och sitter kvar på busken större delen av vintern. En festmåltid för fåglar, men är giftiga för människor.

Beställ den japanska järneken från Garmundo: Direkt från odlaren till rimliga priser

Tänker du beställa den japanska järneken? Gör det då från Garmundo. Vi gör allt vi kan för att din nya Ilex-häck ska få en god start. Vi arbetar bara med professionella odlare och skickar vidare plantorna så fort vi kan till dig. Vår webbplats är full av tips, så ta dig en titt. Om du har frågor kan du alltid ta kontakt med oss!