Att välja rätt plantstorlek för din häck

När du köper häckväxter vill du naturligtvis veta vilken storlek plantor som är bäst. Köper du en låg växt på 20 cm. eller satsar du genast på en planta på 2 meter? Valet av höjden på häckväxterna beror på ett antal faktorer som beskrivs kort här nedan.

Vad är den önskade sluthöjden på häcken och hur länge vill du vänta tills du ser resultatet?

Vad är den önskade sluthöjden? Tycker du inte om insyn, då väljer du naturligtvis en häck som växer högre än ögonhöjd. En hög häck är också det logiska valet om du vill ha skugga eller vindskydd. Om du vill skapa en gräns mellan trädgårdsgången och gräsmattan eller förtydliga tomtgränsen är det kanske bättre att köpa lägre häckväxter.

Hur länge vill du vänta på slutresultatet? Om du väljer snabbväxande häckväxter, såsom lagerhäggen Rotundifolia eller Leylandcypressen, kommer du att ha en frodig, tät häck mycket snabbare än om du väljer en långsamt växande häckväxt som Idegran eller Thuja Smaragd. Å andra sidan måste du beskära de snabbväxande sorterna oftare. Om du verkligen inte vill vänta, välj då en av våra färdiga häckelement.

Ska du köpa häckväxter, vad är din budget?

Vad vill du spendera på häcken? Lägre plantor är billigare än högre häckväxter. Om du inte har nog med budget för att köpa höga häckväxter där man kan se resultatet omedelbart så kan du välja en lite mindre storlek. Då får du ha lite mera tålamod, men slutresultatet är detsamma. Det är också möjligt att spara pengar genom att välja häckväxter med bara rötter. Under häckväxter med: bara rötter, rotklump eller i kruka, kan du läsa om fördelarna och nackdelarna med att plantera bara rötter. Nu kanske du tänker, kan jag inte spara ännu mer genom att plantera färre häckväxter per meter? Det växer väll igen utav sig själv? Vi rekommenderar inte detta, eftersom det gör att underkanten av häcken inte kommer att växa ihop då.

Vill du veta mer? Ta gärna kontakt med oss! Vi ger gärna tips.