Häckväxter: med bara rötter, rotklump eller kruka?

Garmundo hjälper dig gärna att snabbt och utan vidare ansträngning att skapa en vacker och grönskande häck. Vi säljer alla möjliga typer av häckplantor som odlas på följande vis:

  • Med bara rötter;

  • Med rotklump;

  • I kruka / behållare eller växtpåse.

Och nu undrar du naturligtvis vad skillnaden är. Vilka är anledningarna till att du väljer en häckväxt med bara rötter, en växt med en rotklump eller i en kruka? Vi har därför räknat upp alla fördelar och nackdelar för dig här. Om du har några frågor kan du naturligtvis alltid kontakta vår kundtjänst. Vi hjälper dig gärna med att göra rätt val.

Häckväxter med bara rötter

Som namnet redan antyder så säljs barrotade häckväxter, med bara rötter. Det finns alltså ingen jordklump eller kruka runt rötterna. Odlingsmetoden är densamma som för häckplantor med rotklump, men plantorna växer lite närmare varandra. Resultat blir att häckväxter med bara rötter är något mindre. De skördas och skickas också på ett annat sätt. Barrotade häckväxter är mycket enkla och billiga att transportera på grund av frånvaron av en rotklump eller kruka. Ofta passar de till och med i en låda. Detta återspeglas i priset. Barrotade häckväxter är billigare än andra häckplantor med rotklump eller i kruka. Vissa sorters Lagerhägg och Buxbom är exempel på plantor som säljs med bara rötter.

Logiskt sett är växter med bara rötter mer sårbara, än vad växter med en rotklump eller kruka är. Detta beror på att det bara finns lite, eller ingen jord alls, fäst vid rötterna som de kan fortsätta att växa i efter att de planterats. Som ett resultat av detta har denna typ av häckväxt mer problem med att de tappar löv och det tar ett tag innan du har en fin, frodig häck. Det är cirka 5% till i visa undantagsfall 10% chans att barrotade plantor inte rotar sig efter att de planterats. För att förhindra detta rekommenderar vi att du använder ett rottillväxtmedel och att du beställer ett antal extra häckplantor. Du kan plantera dessa samtidigt som resten av häcken, till exempel i ett hörn av trädgården, och låta de växa upp med häcken. Om en av plantorna i häcken inte rotar bra, kan du helt enkelt ersätta den med en reservväxt av samma storlek. Denna sårbarhet innebär att denna typ av häckplantor är billigare än växter i en kruka eller behållare. 

Häckväxter med bara rötter skördas och levereras från oktober till april. Under den perioden ligger växterna i en slags vintersömn, och använder de lite energi och växer därför inte. Detta innebär att de med sina bara rötter, lätt och utan större problem kan omplanteras under denna period. Det är viktigt att sätta plantorna i marken omedelbart efter leverans och att ge dem mycket vatten den första tiden. Är inte detta möjligt? Lägg dem i så fall i en hink med vatten eller jordslå dem. Att jordslå dina häckväxter innebär att du begraver växterna i ett hål, inklusive rötterna, till samma planteringsdjup som de normalt skulle stå i trädgården. På detta sätt kan du jordslå upp till 25 växter på en gång, för senare plantering.

I vår planteringsguide ‘att plantera häck: häckväxter med bara rötter’ kan du läsa hur man planterar en häckväxt med bara rötter.

Nedan följer en kort sammanfattning av fördelar och nackdelar med häckväxter med bara rötter:

+ Billigare än växter med en rotklump eller i en kruka
+ Lätt att transportera
+ Nästan inget avfall
- Leverans och plantering är endast möjlig när växter ligger i dvala
- Det finns en chans att vissa av växterna inte rotar (högst 5 till 10%)
- Det tar ett tag innan du har en fin, frodig häck

Häckväxter med rotklump

Plantor med rotklump har fortfarande rötterna i jorden. Rotklumpen är helt insvept i jute eller akryl och vid stora plantor dessutom ståltråd eller ett metallnät. Rotklump med jute eller akryl kan du helt enkelt placera som den är i marken. Ståltråd och övrig metall kan du ta bort, men det är inte ett måste.

Växter med rotklump är ett billigt och enkelt sätt att snabbt skapa en vacker och frodig häck. Eftersom växterna odlas direkt i jorden och lyfts och transporteras med hela rotklumpen, så har rötterna en bra grund för bra tillväxt efter plantering. Att odla direkt i jorden är billigare än att odla i krukor eller behållare, eftersom det inte tillkommer några kostnader för konstruktion och bevattning av ett krukväxt-fält. Det finns en liten chans att några av häckväxterna med rotklump inte rotar sig (högst 5%). Precis som med häckväxter med bara rötter, kan du välja att köpa ett par extra häckplantor eller använda ett rottillväxtmedel. Du kan plantera reservplantorna någon annanstans i trädgården och låta dem växa tillsammans med häcken. Nästan alla häckplantor i vårt sortiment säljs med rotklump.

Växter med rotklump levereras från oktober till april, beroende på vädret. Under dessa månader vilar växterna och växer inte. När de tas upp ur jorden under denna period är de minst sårbara och är utmärkta för förflyttning. Buxbom plantor är däremot ett undantag, de kan förses med rotklump året runt, förutom vid mycket höga temperaturer.

Eftersom växterna upplever mycket stress när de förflyttas och omplanteras är det viktigt att ta hand om dem ordentligt, särskilt i början. Så plantera dem så snart som möjligt efter leverans och ge dem mycket vatten den första tiden.

I vår planteringsguide ‘att plantera häck: häckväxter med rotklump’ kan du läsa hur man planterar häckväxter med rotklump.

Nedan följer en kort sammanfattning av fördelar och nackdelar med häckväxter med rotklump:

+ Bästa pris-kvalitets förhållande
+ Nästan inget avfall
- Leverans och plantering är endast möjlig när växter ligger i dvala
- Det finns en chans att vissa av växterna inte rotar (högst 5 %)

Häckväxter i kruka

Växter i krukor (även kallade växter i behållare eller krukväxter) odlas i plastkrukor på speciellt konstruerade krukväxt-fält. Detta är ett relativt dyrt sätt att odla på, men säkerställer att växterna upplever så lite stress som möjligt när de omplanteras i din trädgård. Många av våra färdiga häckar levereras i behållare, krukor eller växtpåsar. Om du tar hand om plantorna väl så kommer du att ha mycket liten eller ingen förlust av plantor som inte rotar sig. Eftersom det tar mer tid och pengar att odla i en kruka eller i en växtpåse så är dessa plantor dyrare än andra häckväxter med rotklump eller bara rötter. Du kan köpa nästan alla våra häckplantor i en kruka.

Du behöver inte plantera växterna, som levereras i krukor, direkt efter leverans. Om du vill kan du till och med vänta några veckor. Du kan alltså beställa och plantera dem året runt. Det är dock klokt att lasta av häckväxterna från pallen direkt efter ankomst och placera dem på en skuggig, skyddad plats. Se till att de får tillräckligt med vatten.

Nedan följer en kort sammanfattning av fördelar och nackdelar med häckväxter med kruka:

+ Bästa kvalitet plantor

+ Kan planteras året runt (utom vid frost)

+ Plantor i kruka behöver inte planteras direkt efter leverans

+ Förlorar nästan inga blad

- Dyrare än plantor med bara rötter eller rotklump

- Plastkrukor innebär avfall