Hur många häckväxter per meter behöver du?

Du har valt en viss häckväxt. Hur vet du nu hur många häckplantor per meter, och totalt, du behöver för att få en vacker och frodig häck?

När du ska välja rätt mängd plantor för häcken, kan du använda dig av den praktiska beräkningsfunktionen på vår webbplats. Du anger antalet meter häck du totalt vill ha och rätt mängd häckväxter beräknas automatiskt för dig, samt motsvarande pris. Mycket enkelt och mycket praktiskt! Du kanske redan vet hur många häckplantor du behöver och vill bara veta vad det kostar? Ange i så fall det antal plantor som du vill och kontrollera sedan om det motsvarar önskad häcklängd i vår beräkning.

Plantera häcken sicksack för mindre insyn

Vill du skapa en extra tät häck? Du kanske värnar högt om ditt privatliv eller så kanske du vill sitta ur vinden i solen när den första vår- och den sista höstsolen tittar fram? Då är det bra att välja små häckväxter och att plantera dem i sicksack i en rad. Detta sicksackmönster gör att en högst insyns-säker häck skapas. Vid varje växtsort har vi angett om den lämpar sig att planteras i ett sicksackmönster. Du kan markera alternativet ’att plantera häck i sicksack’ när du fyller i antalet meter häck i vår praktiska beräkningsfunktion. Arter som kan planteras i ett sicksackmönster är till exempel Lagerhägg Rotundifolia och bok.

Hur många häckplantor per meter, om du vill ha mindre än rekommenderat?

Vill du beställa färre häckplantor per meter än rekommenderat? Häcken växer säkert igen utav sig själv? Det låter kanske bra att göra så om du vill spara pengar. Det är sant i teorin, men praktiskt sett så är det vanligtvis mycket mindre attraktiv. Om mängden häckväxter per meter är mindre än rekommenderat, så kommer häcken längst ner inte att växa ihop och därmed vara mindre tät och insynsskyddande. Om den häck du valt inte passar din budget, välj då en mindre storlek i stället. Du kommer att få vänta ett år längre på slutresultatet, men det resultatet är alltid mycket finare än om du skulle välja färre häckplantor per meter. Ett annat alternativ är att välja en barrotad växt. Läs om detta under häckplantor: bara rötter, med rotklump eller i kruka?

Behöver du hjälp?

Plantera en häck, det gör du inte varje dag, det förstår vi. Om du vill ha hjälp med att räkna ut hur många häckplantor per meter eller totalt du behöver, kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret, ringa eller skicka ett e-postmeddelande. Vi hjälper dig gärna! Läs också våra andra användbara tips, till exempel hur man väljer rätt plantstorlek.