Trubbhagtorn

Trubbhagtorn

Trubbhagtorn har det latinska namnet Crataegus monogyna. Sorten är inhemsk i Sverige. Bor du på landet och vill gärna kunna koppla av i trädgården utan att behöva dela solterrassen med en massa kossor? Då kan det bli nödvändigt att skapa en avskiljning mellan trädgården och fälten.

Fortsätt läsa..
per sida

Trubbhagtorn

Trubbhagtorn har det latinska namnet Crataegus monogyna. Sorten är inhemsk i Sverige. Bor du på landet och vill gärna kunna koppla av i trädgården utan att behöva dela solterrassen med en massa kossor? Då kan det bli nödvändigt att skapa en avskiljning mellan trädgården och fälten. I så fall kan man helt enkelt sätta upp ett staket eller ett stängsel men naturligtvis är det vackrare med en Trubbhagtorn. I Noord-Brabant och norra Limburg används hagtornshäckar till att stänga ute kor och för att omsluta stora uthus och ladugårdar och de används även på strandängarna längs floden Maas. Crataegus monogyna är nämligen motståndskraftig mot väta och starka vindar och de vassa taggarna hos hagtornshäcken gör den ogenomtränglig för stora djur. Dessutom används Crataegus monogyna ofta till att stänga ute tjuvar.

Crataegus monogyna passar bra till att kombinera med andra inhemska häckväxter, som t.ex slånbär, fläder och häggmispeln Hagtorn ingår också i olika häckpaket för blandade häckar, som t.ex. blandad inhemska gårdshäck, blandad häck för fåglar och den blandade höga inbrottsskyddande häck.

Växtplats och klippning av trubbhagtorn

Trubbhagtorn växer sig bred och är därför lämplig för naturhäckar på landsbygden. Sorten trivs bra i sol, halvskugga eller skugga och klarar sig utmärkt i både väta eller långvarig torka. Med andra ord, en växt som ställer få krav på växtplats. Dessutom är Crataegus monogyna mycket vinterhärdig. Det är en sort som tappar löven och som får en fantastisk färg på hösten. Trubbhagtorn växer ungefär 20 till 40 cm. om året, beroende på växtplats. Trubbhagtorn ska helst klippas i juni och eventuellt ännu en gång i september. Bär därvid kraftiga handskar eftersom taggarna är mycket vassa. Sorten passar bra till låga till mellanhöga häckar och maximal höjd är cirka 3 m.

Crataegus monogyna som medicin

Trubbhagtorn har vackert formade gröna blad. I maj blommar små, vita blommor bland det gröna följda av röda bär. Och visste du att blommorna och frukterna går att äta och att det går att göra te av de unga bladen? Växten har till och med en läkande effekt. Av bladen, blommorna och bären tillverkas läkemedel till skydd mot och behandling av hjärt och kärlsjukdomar. Trubbhagtorn är dessutom en tillflyktsort för fåglar, som gärna bygger bo och äter av bären. Dessutom söker sig gärna fjärilar och andra insekter till Trubbhagtorn. Med andra ord, en speciell häckväxt med unika egenskaper som bidrar till landskapets mångfald!

För och nackdelarna med trubbhagtorn som häck

+ Crataegus monogyna trivs på nästan alla jordar
+ Trivs i både våta och torra förhållanden
+ Värdväxt för fåglar och insekter
+ Vackra vita små blommor och röda bär
+ Passar till breda, natursköna häckar
+ Vackra höstfärger
+ Motståndskraftig mot vind & mycket vinterhärdig
- Trubbhagtorn är svår att sköta på grund av de många taggarna