Järnek

Järnekshäck

Järneken är en växt som de flesta känner till. Denna taggiga vintergröna häckväxt växer inte bara i trädgårdar och parker utan också i skogen. Vacker som häck men också som solitär. Romarna kallade busken för Ilex och med grenarna smyckade man förr sina hus under höst- och vintermånaderna.

Fortsätt läsa..
per sida

Järnekshäck

Järneken är en växt som de flesta känner till. Denna taggiga vintergröna häckväxt växer inte bara i trädgårdar och parker utan också i skogen. Vacker som häck men också som solitär. Romarna kallade busken för Ilex och med grenarna smyckade man förr sina hus under höst- och vintermånaderna. Och till jul gör man det fortfarande. Förutom att järneken borgar för en trevlig stämning i huset trodde man förr att Ilex betydde lycka. Värt att testa, eller hur?

Ilex: en ogenomtränglig järnekshäck med taggar

Inbrottstjuvar som är på jakt efter vackra saker finns det överallt, det spelar ingen roll om det handlar om ett familjeområde i Stockholm, en fin bungalow i Örgryte eller på en skånegård i Falsterbo. Om du vill kunna sova lugnt är en järnekshäck lösningen. Plantera en taggig och ogenomtränglig häck runt trädgården och låt tjuvarna komma. Ingen chans att de kan tränga sig igenom taggarna. Och de taggiga bladen på Ilex håller självklart även katter, hundar och äventyrslystna barn borta från dina domäner. Järneken Alaska är den mest taggiga och ogenomträngliga järneken.

Den vintergröna järnekshäcken

Järnekshäcken bringar inte bara lycka utan borgar för grönska och liv i trädgården. Järneken hör nämligen till de vintergröna häckväxterna vilket innebär att bladen inte faller av. Oavsett om det är vår, sommar, höst eller vinter är denna häckväxt alltid grön. På våren och sommaren kommer det vita blommor som drar till sig alla möjliga insekter. Och på de kvinnliga järnekssorterna, som t.ex. på den blågröna Blue Maid och Heckenfee växer sedan röda bär som fåglarna är tokiga i. På så vis skapar Ilexhäcken mer liv i trädgården. Med tanke på att bären är giftiga för barn och husdjur kanske du skulle föredra en järnekshäck utan bär. Välj då en av de manliga järneksorterna: Järneken Heckenstar, Heckenpracht eller den blågröna Blue Prince.

Järnekens egenskaper

Vad är de andra viktiga egenskaperna hos en järnekshäck? Ilex är vinterhärdig och trivs bra på olika växtplatser. Trivs bra både i sol och skugga och när det gäller jordmån är en fuktig eller normal jordmån det bästa. Sorter som den vanliga järneken och järneken Alaska trivs också på våta och torra jordar. Ilex växer ungefär 20 cm. per år och måste klippas minst en gång om året. Skydda därvid händerna och armarna med kraftiga handskar. Det tar ett tag innan en järnekshäck blir insynsskyddande men som tur är säljer vi på Garmundo även färdiga häckar.

På Garmundo säljer vi också olika typer av japansk järnek (Ilex crenata). Också från Ilex-familjen men utseendet är något helt annat än den vanliga järnekshäcken. Bladen är mycket mindre och sticks inte och bären är svarta. Därför har vi placerat den japanska järneken i en separat kategori.

Köp järnek Ilex på Garmundo

Om du är ute efter Ilexhäckväxter av hög kvalitet har du hittat rätt hos oss på Garmundo. Vi säljer olika sorters järneksbuskar och det till rimliga priser. Se dig omkring på vår webbplats för vi har skrivit ner alla möjliga praktiska tips åt dig. Till exempel hur många plantor det krävs eller hur man väljer rätt storlek på häckväxterna. Och du kan naturligtvis alltid kontakta oss om du har frågor!