Klätterrosor

Klätterrosor

Av en klätterros på en vägg, pergola eller rosenbåge plats, du skapar en förtrollande atmosfär i din trädgård.

Fortsätt läsa..
per sida

Klätterrosor

Av en klätterros på en vägg, pergola eller rosenbåge plats, du skapar en förtrollande atmosfär i din trädgård. Klätterrosor finns i olika former och storlekar och under sommarmånaderna blomma blommorna rikligt. När du planterar en klätterros ska du tänka noga på var den ska stå. Se till att bakgrunden matchar rosens färg och buskens höjd. Praktiskt tips: Planerar du att placera klätterrosen nära en dörr, en bänk eller en terrass? Välj sedan en ros med en doft som passar dig, så blir ditt vardagsrum eller din entré oemotståndlig!

Hur man planterar klätterrosor

Förr i tiden var rosor ofta placerade i stora rabatter, men numera ser man dem oftare som solitärväxter eller i små grupper. Rosor är riktiga soldyrkare placera dem därför på en plats med tillräckligt med sol. Den bästa tiden att plantera rosor är från slutet av oktober till mars, men se till att plantera dem under en period då det inte är kallt. För att plantera rosor följer du följande steg: Lägg först rosorna i en hink med vatten i en timme. Gräv sedan ett stort hål och lossa jorden runt hålet, glöm inte att lossa rosenrötterna också. Placera sedan rötterna på rätt djup: Den förtjockning som grenarna växer ur ska ligga cirka fem centimeter under marken. Tryck sedan jorden ordentligt och vattna rikligt. För att klätterrosen ska klättra bra måste du hjälpa den. Det gör du genom att knyta busken till en drabbad person.

Tips för att sköta klätterrosor

Från bästa tiden att beskära rosor är i mars men om det fortfarande är kallt under dagen är det bättre att vänta med detta. Hur går du vidare? Börja med att beskära bort döda grenar. För att skapa en fin form kan du också beskära de grenar som växer inåt. Beskär resten av grenarna tre till fem ögon från marken. Ögon är de små, rosa knopparna på växtens stjälk. Beskär grenen med en sax i en sned vinkel en centimeter ovanför ögat. Se till att ögat över vilket du klipper grenen pekar utåt, så kommer den nya grenen att växa fint i den riktningen. Rosor tål inte torka bra, under torra perioder bör du därför ge tillräckligt med vatten. Vid mycket höga temperaturer bör du vattna rosen varannan eller var tredje dag. För en sund tillväxt och bättre motståndskraft mot sjukdomar rekommenderar vi att rosen gödsling tre gånger om året med ett organiskt gödselmedel. Gödsla en gång på senvintern, en gång på våren och en gång i mitten av sommaren.

Leverans av klätterrosor

Våra klätterrosor finns tillgängliga från oktober till april. Vi skickar dem till dig i en växtvänlig kartongförpackning så att rosorna förblir vackra och friska på vägen. På Garmundo tar vi väl hand om våra växter, även under resan till din trädgård!